Boter, kaas en eieren stoeptegel spel

De eenvoudigste spelletjes zijn vaak de blijvertjes, zoals boter-kaas-en-eieren. Dit strategische spel is heel simpel van opzet, alles wat je nodig hebt is een potlood, pen of krijt, papier of stoep en een tegenstander. Vier strepen vormen negen vakjes waarin spelers om en om een kruis of een rondje mogen zetten. Degene die het eerst een verticale, diagonale of horizontale rij van drie tekens gevormd heeft is de winnaar.

De oorsprong van het spel boter-kaas-en eieren

Het is onduidelijk wie het boter-kaas-en-eieren spel uitgevonden heeft. Het spel wordt namelijk over de hele wereld gespeeld, vanzelfsprekend met een andere naam. In Amerika wordt het spel ‘tic tac toe’ genoemd, in Engeland ‘noughts and crosses’ en in Spanje heet het ‘tres en raya’. Duidelijk is in ieder geval wel dat het spel zeer oud is. Uit archeologische vondsten blijkt namelijk dat de Romeinen al een spel speelden waarbij vakjes gekerfd in steen werden gevonden. In deze vakjes moesten de spelers hun steentjes leggen om een rij te vormen. De naam van dit spel is zelfs bekend; Terni Lapilli.

Veel mensen vragen zich af waarom het spel boter-kaas-en-eieren heet in Nederland. De relatie met kruizen en nullen lijkt immers ver te zoeken. Het is bekend dat het spel vroeger vooral op scholen werd gespeeld en dat het toen nog boter, melk en kaas heette. Onduidelijk is waarom er in die tijd gekozen werd voor deze woorden om het eeuwenoude spel te duiden.

Een andere verklaring lijkt logischer, er bestaat namelijk een verhaal dat de naam zijn afkomst vindt bij de melkboer. Deze ging van deur tot deur met zijn zuivel. Om de aankopen van mensen te noteren maakte hij drie rijen. Wanneer iemand iets kocht dan werd dit in een rij genoteerd met een kruis. Kocht iemand alle drie dan werd er een streep getrokken door de kruizen; boter-kaas-en eieren.

boter, kaas en eieren spel

Boter-kaas-en-eieren op straat

Boter-kaas-en-eieren kan eigenlijk overal gespeeld worden. Tegenwoordig kunt u het zelfs online spelen op uw smartphone tegen een virtuele tegenpartij. Het spel werd vroeger vooral veel op straat en op het schoolplein gespeeld. Kinderen speelden dan tegen elkaar door het spel met stoepkrijt op een tegel te tekenen. Tegenwoordig zitten kinderen helaas veel binnen, zou u ook niet willen dat ze meer buiten zouden spelen?

Misschien kunt u hiervoor zorgen door een stoeptegel te plaatsen met de vier lijnen van boter-kaas-en-eieren erop. Een afbeelding op de stoep trekt de aandacht van alle mensen, maar zeker van kinderen. Het is aanlokkelijk voor kinderen om er iets mee te doen.

U kunt als particulier een tegel in uw tuin plaatsen voor uw kinderen, als gemeente een aantal tegels per buurt plaatsen of als schoolleiding zorgen voor deze tegels op het schoolplein.

Boter-kaas-en-eieren laten printen op een stoeptegel

Pixalpaving is gespecialiseerd in het bedrukken van stoeptegels. Op onze website kunt u een keus maken uit allerlei afbeeldingen om op de tegels te plaatsen. U kunt echter ook een afbeelding van uw keuze op de tegel laten plaatsen, bijvoorbeeld een boter-kaas-en-eieren afbeelding.

Als eerste maakt u een keus voor het formaat van de tegel, wij leveren tegels in verschillende formaten. Maak eenvoudig uw keus voor de gewenste grootte en dikte van de tegel. Daarna kunt u de afbeelding van een boter-kaas-en-eieren spel uploaden, kies voor de optie eigen invulling of custom ontwerp.

Na uw bestelling printen wij de afbeelding op de gewenste tegel en voorzien deze van een epoxy laag. Dit is een antislip laag dat er bovendien voor zorgt dat de afbeelding langdurig op de tegel blijft zitten.

Als u vragen heeft of meer informatie wilt dan kunt u altijd bellen, mailen of ons contactformulier invullen.

Heeft u vragen over de tegels of onze diensten dan kunt u ons altijd bellen of mailen.

Dit vind je vast ook leuk