Populaire schoolplein spellen

Op het schoolplein worden spellen vaak geboren, want het is de plek waar kinderen kunnen spelen en leren tegelijk. In dit artikel leest u welke schoolplein spellen populair zijn en hoe een basisschool daaraan bij kan dragen.

Hinkelbaan

Een hinkelbaan is een spel dat al heel lang gespeeld wordt, het is namelijk afkomstig van de Romeinen. Het voetenwerk van de Romeinse soldaten werd getraind door hinkelend een parcours af te leggen. Kinderen gingen deze training nabootsen waardoor de hinkelbaan als spel ontstond.

Het klassieke spel is nog steeds erg populair op schoolpleinen. Kinderen tekenen soms met krijt een eigen hinkelbaan, maar vaak is er een aangelegd door speciale tegels met afbeeldingen.

hinkelbaan tegels

Boter-kaas-en-eieren

Een ander klassiek spel, dat nooit oud en saai wordt, is boter-kaas-en-eieren. Het is een eenvoudig maar strategisch spel waar bijna niets voor nodig is. Dit is de reden waarom het spel ook veelvuldig op schoolpleinen gespeeld wordt. Met krijt zetten kinderen simpelweg vier strepen op een tegel en spelen maar! De eerste die drie kruizen of nullen op een rij heeft is de winnaar. Boter-kaas-en-eieren wordt ook regelmatig op tegels van het schoolplein geprint. Dit zorgt ervoor dat kinderen er eerder gebruik van gaan maken.

Honderdveld

Honderdveld is een spel dat kinderen van de middenbouw van de basisschool kan helpen om te leren rekenen. Door cijfers voor zich te zien raken kinderen er meer vertrouwd mee en zullen de verhoudingen beter leren inschatten.

Honderdveld wordt in de klas gegeven op papier of in een schrift, maar het kan ook heel goed op groot formaat op het schoolplein aangebracht worden. Zodoende kunnen de kinderen echt spelenderwijs leren.

Verover de vlag

Verover de vlag is een spel voor de hele klas. Deze wordt opgedeeld in twee teams die beide één kant van het plein krijgen en een vlag. Deze vlag moet veroverd worden aan de kant van de tegenstander zonder getikt te worden. Als een kind getikt wordt dan wordt deze meegenomen naar de gevangenis. Een team wint wanneer deze de vlag van de tegenstander weet te veroveren en bovendien mee te nemen naar de eigen kant.

Om de gevangenis en de scheidingslijn tussen de teams te markeren kunnen tegels gebruikt worden in een bepaalde kleur.

Jager en wachter

Jager en wachter is een intensief spel waar het gehele schoolplein bij gebruikt kan worden. Aan het begin van het spel worden een jager en een wachter gekozen. Een dierenhok wordt getekend op het schoolplein door een grote cirkel of vierkant te tekenen waar alle kinderen in passen. De rest van de kinderen spelen dieren die vrij over het plein rondlopen. De jager probeert deze te vangen door ze te tikken. Een gevangen dier wordt meegenomen naar het dierenhok en bewaakt door de wachter. Andere dieren kunnen deze kinderen weer bevrijden door ze te tikken. De wachter kan dit tegenhouden door de bevrijders te tikken, deze komen dan ook in het dierenhok terecht.

Het dierenhok kan op het schoolplein worden getekend, maar het is natuurlijk veel mooier wanneer deze op het schoolplein staat afgebeeld door middel van geprinte tegels. Zelfs dieren kunnen op deze tegels worden afgeprint waardoor het een echte dierenhok wordt.

Schoolplein spellen met geprinte tegels

Het schoolplein is één van de favoriete plekken van kinderen op school. Steeds meer basisscholen kiezen ervoor om het schoolplein zo aanlokkelijk mogelijk te maken. Dit zou u ook kunnen doen door spellen op het schoolplein te laten aanbrengen. Dit kunt u eenvoudig doen bij Pixalpaving. Op onze website kunt u kiezen uit allerlei formaten tegels en daarna kunt u deze laten bedrukken met afbeeldingen van uw keus. Een hinkelpad hebben wij standaard in ons assortiment, maar alles is mogelijk!

Misschien interessant?

  • Het twister spel op een schoolplein!

Dit vind je vast ook leuk