Stoeptegels met de provincievlag

De geschiedenis van de vlag gaat terug tot de prehistorie. In deze tijd tekenden de eerste menssoorten een vlag op een rots of op een gespannen huid van een dier. In het oude Egypte werd in de tijd van de farao’s vlaggen aan een speer bevestigd. Het waren echter de Romeinen die als eerste een vlag voerden tijdens een oorlog. Door hun vlag te voeren waren ze niet alleen herkenbaar, door hun kleuren te tonen zorgden ze ook voor een gevoel van trots.

Vlaggen staan voor iets. Vlaggen verbroederen en zorgen voor een herkenbaar teken met de kleuren en wapen van een land, stad of een bepaalde familie. Natuurlijk heeft Nederland zijn eigen driekleur, maar ook alle provincies van ons land hebben hun eigen vlag. Deze vlaggen zijn vaak onbekend bij mensen. Een provincie zou dat kunnen oplossen door de vlag te laten afdrukken op een stoeptegel, zoals bijvoorbeeld de vlag van onze jongste provincie Flevoland.  

De vlaggen van de provincies

Iedere provincie van Nederland heeft zijn eigen vlag. De meest bekende provincievlag is waarschijnlijk de vlag van Friesland, met de zeven kenmerkende rode pompeblêden. Een van de oudste provincievlaggen van Nederland is de vlag van Drenthe, deze wordt al sinds 1947 gevoerd. Het mooie van deze vlag is dat het goed laat zien hoe historie belangrijk is in het ontwerp van een vlag. De rode kleuren zijn oud-Saksische kleuren die tevens verwijzen naar de oude connectie met de provincie Utrecht. De toren op de vlag beeld de oude toren uit van kasteel Coevorden. Uit naam van de bisschop van Utrecht werd vanuit dit kasteel de wet gehandhaafd in de provincie Drenthe.

Dit verhaal geeft aan hoe kleuren en tekens in de vlaggen van de provincies allen een betekenis hebben. Dat geldt ook voor de blauwe baan in de vlag van Overijssel, het groen-wit in de vlag van de provincie Groningen en de rode leeuw in de provincievlag van Limburg. Vlaggen worden over het algemeen traditioneel gevoerd als doek in een mast. Deze hangen veelal in de steden waar het provinciehuis staat. Helaas zorgt dit niet voor meer herkenbaarheid bij de mensen. Misschien zou u dat wel kunnen bereiken door de provincievlag af te laten drukken op een stoeptegel.

provincievlag op stoeptegel printen
Drentse provincievlag

Een stoeptegel met de vlag van de provincie

Een print op een stoeptegel valt op bij de mensen op straat. Door de enorme hoeveelheid indrukken die een mens op straat opdoet gaat veel aan hun voorbij. Ziet u nog alle verkeersborden die er op straat staan? Bovendien zorgen al die verkeersborden, reclameborden en vlaggen voor enorme horizonvervuiling. Als mensen op straat lopen of stil staan kijken ze graag voor zich of naar de grond. Een stoeptegel waar een afdruk opstaat wijkt nog steeds af in het straatbeeld en valt daardoor meer op.

Gemeentes maken hiervan al veel gebruik door borden te vervangen door stoeptegels met tekens en verboden. Ook provincies zouden hun vlag op een stoeptegel kunnen laten printen voor de herkenbaarheid. Wat dacht u van de prachtige blauwe banen van Zeeland op een stoeptegel voor het provinciehuis in Middelburg? Of de rood-wit geblokte vlag van Noord-Brabant op een stoeptegel voor het provinciehuis in Den Bosch?

Bestel uw stoeptegel met provincievlag

Wilt u de provincievlag van Noord-Holland, Gelderland of Zuid-Holland op een stoeptegel laten printen? Dan bent u bij Pixalpaving op het juiste adres! Wij verkopen stoeptegels in verschillende formaten en soorten. Na het kiezen van de juiste tegel kunt u zelf een afbeelding van de provinciale vlag uploaden. Wij printen hierna de tegel en voorzien deze van een slijtvaste laag.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? U kunt ons altijd bellen, mailen of ons contactformulier invullen.

Dit vind je vast ook leuk