Een stoeptegel met het wapen van uw stad

Om herkenbaarheid te creëren worden verschillende methodes gebruikt. Een methode die al heel lang bestaat is het wapen of blazoen. Dit is een symbolische afbeelding van een schild wat voor herkenbaarheid van een land of adellijke familie moet zorgen. Ook steden hebben vaak hun eigen stadswapen, deze worden vaak getoond op vlaggen, maar zouden ook op stoeptegels geprint kunnen worden.

Het ontstaan van stadswapens

Het voeren van een wapen vindt zijn oorsprong in de middeleeuwen. In deze tijd werd het harnas dat tijdens gevechten werd gedragen steeds meer uitgebreid om ridders te beschermen. Het nadeel daarvan was dat de ridders niet meer herkenbaar waren. Om te voorkomen dat medestanders met elkaar de degens kruisten, werden er wapens op het schild getekend. Zo voerde ieder land, volk, adellijke familie of stam zijn eigen wapen. Later werden deze wapens ook op vlaggen getoond.

Het officiële Nederlandse wapen toont het blauwe schild met een gouden kroon. Op het schild staat een leeuw die een zwaard vasthoudt. Dit schild wordt vastgehouden door twee leeuwen, onder het schild staat het motto van Nederland: Je Maintiendrai – ik zal handhaven.

Ook dorpen, gemeentes en steden hebben vaak hun eigen wapen. Een bekend wapen dat bijna iedereen kent is het wapen van Amsterdam; het rode schild met zwarte baan en drie witte kruizen.

Een stadswapen op een stoeptegel

Op verschillende plekken van een stad kunt u stadswapens terugvinden. Natuurlijk veelal op gebouwen van de gemeente zelf, maar ook op gevels van huizen of oude panden wordt het wapen van de stad vaak getoond. Loopt u maar eens door het centrum van Utrecht en u zult het rood witte wapen op veel panden en plekken terugzien.

Wapens van steden staan vaak geschilderd afgebeeld op panden of worden gevoerd met een vlag. Maar het wapen van bijvoorbeeld Rotterdam zou ook afgebeeld kunnen worden op een stoeptegel. Wat dacht u van een aantal stoeptegels voor het stadshuis van Rotterdam met de vier leeuwen en het groen/wit? Is dat geen goed idee?

stadswapen van utrecht
Stadswapen van Utrecht

Het wapen van een stad op een stoeptegel

Natuurlijk is niet alleen het gemeente- of stadshuis een goede plek om een stoeptegel met het stadswapen te plaatsen. Om de herkenbaarheid van een stad te vergroten en om de trots van een stad te tonen, kunt u door de hele stad stoeptegels met het stadswapen plaatsen.

Zou het niet mooi zijn als voetgangers op elke straathoek de ooievaar op een stoeptegel tegenkomen wanneer ze  door het centrum van Den Haag lopen? Stoeptegels worden steeds meer gebruikt om informatie over te brengen. Vaak worden tegels gebruikt om verboden of regels aan te geven, maar eigenlijk is alles mogelijk op een stoeptegel.

Wilt u als stads- of gemeentebestuur het stadswapen of het wapen van uw gemeente op een stoeptegel laten printen? Bent u particulier en gewoon trots op uw stad? Ga dan naar Pixalpaving om het wapen van uw stad op één of meerdere stoeptegels te laten printen.

Stoeptegels laten printen

Pixalpaving biedt u de mogelijkheid om alle soorten afbeeldingen op stoeptegels te laten printen. Op onze website kunt u verschillende soorten tegels bestellen, de geschikte zit er zeker bij voor u. Heeft u de juiste tegel gevonden? Dan kunt u hierna de afbeelding van het wapen van uw stad toevoegen. Na uw bestelling printen we de stoeptegel en voorzien deze van een beschermende laag die tevens antislip is.

Veel mensen vragen zich af of de tegels zwaar zijn. Dat valt reuze mee. U hoeft dus niet aan fitness te doen om de tegels te kunnen dragen!

Heeft u vragen, speciale wensen of wilt u meer informatie? U kunt ons altijd bellen, mailen of ons contactformulier invullen.

Dit vind je vast ook leuk