Stoeptegels impregneren: wat zijn de voordelen?

Voor de kwaliteit en de levensduur van uw stoeptegels is het belangrijk om deze te impregneren. Maar wat is dat precies, stoeptegels impregneren? U kunt bestrating en ander natuursteen verzadigen met een impregneervloeistof of een impregneercreme. De poriën van de steen worden dan opgevuld met als gevolg een water-, en vuilafstotende laag.

Het impregneren van bestrating

Wanneer u uw stoeptegels wilt impregneren kunt u hiervoor een crème of een vloeistof gebruiken. Kiest u ervoor om gebruik te maken van een vloeistof, dan dient u hiervoor een lage drukspuit te gebruiken. Dit wordt ook wel de vloeimethode genoemd. De nozzle, die normaal gesproken voor de verneveling zorgt, moet u dan verwijderen. Het impregneermiddel zal dan met een straaltje op uw tegels terecht komen, wat precies de bedoeling is. Laat u de nozzle wel zitten, dan is de kans groot dat er te weinig impregneermiddel aangebracht wordt op uw bestrating. Het trekt er dan niet voldoende diep in, waardoor de werking van het impregneermiddel snel zal afnemen. Het is ook mogelijk om de keuze te maken voor impregneercreme. Om dit impregneermiddel aan te brengen op uw bestrating kunt u een niet pluizende vachtroller gebruiken.

stoeptegel impregneren

Voorbereidingen impregneren bestrating

Wilt u uw bestrating impregneren, dan is het belangrijk dat de ondergrond voldoet. Vooraf dient u bijvoorbeeld de restanten van reinigingsmiddel te verwijderen. Doet u dit niet, dan zal dit de werking van het product op een negatieve manier beïnvloeden. Voor een juiste werking van het impregneermiddel is het belangrijk dat het goed opgenomen wordt. U kunt onderstaand stappenplan volgen:

Breng de ondergrond in de juiste staat. De grond dient droog te zijn, voordat u begint met impregneren.

Over het gehele oppervlakte dient voldoende impregneermiddel aangebracht te worden. Wanneer het volledig door de ondergrond opgenomen is, herhaalt u de behandeling nog één tot twee keer nat-in-nat. Wilt u meerdere lagen aanbrengen, dan dient u altijd nat-in-nat te werken.

U kunt het impregneermiddel vloeiend aanbrengen. Is het middel opgenomen in de bestrating? Dan kunt u de tweede behandeling inzetten.

Na het impregneren kunt u het oppervlakte afnemen met een wisser. Het gedeelte dat geïmpregneerd moet worden, moet in vlakken en zonder onderbreking behandeld worden.
Zet altijd een proef op. Het kan namelijk voorkomen dat bepaalde gedeeltes iets donkerder kunnen worden door de impregnering. Er moet ook op gelet worden dat op het oppervlakte geen materiaaloverschot zichtbaar blijft. U kunt dit met een niet pluizende doek of rubberen vloertrekker verwijderen.

Het resultaat

Wanneer uw bestrating geïmpregneerd is, wordt de opname van vloeistoffen, zoals bijvoorbeeld water, met ongeveer 95% verminderd. Er is als het ware een beschermlaag over uw stoeptegels aangebracht. De natuurlijke uitstraling blijft na impregnatie gewoon hetzelfde, maar toch zijn er vele voordelen opgetreden. Niet alleen is het nu bijna onmogelijk dat er vuil in de tegels trekt, het is ook nog eens een stuk makkelijker schoon te maken. Daarnaast voorkomt het impregneren van uw stoeptegels dat er algen of schimmels ontstaan. Het voegwerk en de stenen worden niet meer aangetast door zure regen en ook vorstschade wordt voorkomen. Met andere woorden; uw bestrating blijft een stuk langer mooi!

Stoeptegels met een leuke print?

Als u een opvallend pad naar uw schuur wilt aanleggen of uw terras wilt opvrolijken, zou u kunnen overwegen om gebruik te maken van printtegels. Deze tegels blijven erg lang goed en zijn gemakkelijk in gebruik. U kunt de tegels laten printen in verschillende kleuren en afbeeldingen en ze zijn al voorzien van een beschermende epoxy coating. De tegel is hierdoor antislip en slijtvast.

Bent u geïnteresseerd geraakt in onze printtegels en zou u hier meer over willen weten? Neem dan gerust contact met ons op, we staan u graag te woord.

Misschien interessant?

Dit vind je vast ook leuk