Stoeptegel onderhouden: waar moet je op letten?

De stoeptegels in uw tuin hebben natuurlijk een praktische functie, ze vormen een pad door de tuin of het terras waar u in de zomer veel gebruik van maakt. Stoeptegels hebben echter ook een sfeerbepalende functie. Tegels die vuil zijn, scheef liggen of stuk zijn kunnen de sfeer in een prachtige tuin flink verpesten. Hoe mooi u het pad of terras ook aangelegd heeft; vuile stoeptegels kunnen een doorn in het oog worden.

Gelukkig kunt u het mooie uiterlijk van uw tuin behouden door de stoeptegels goed te onderhouden. Er zijn verschillende manieren om tegels mooi te houden. In dit artikel geven we u een aantal tips hoe u dit kunt doen. Wij leggen u uit hoe u ze schoon kunt maken en we geven u een aantrekkelijke optie om lelijke tegels te vervangen

Hoe kunt u stoeptegels mooi houden?

Om uw stoeptegels schoon te houden kunt u het best iedere week vuil van de tegels verwijderen. Wanneer u dit wekelijks doet krijgt aanslag geen kans. Er komt veel vuil terecht op de stoeptegels in uw tuin. Dit vuil is afkomstig van planten en bomen in uw eigen tuin, maar ook die van de buren. U kunt dan denken aan bladeren en takken, maar ook niet natuurlijke materialen als kranten en plastic kunnen voor vervuiling zorgen. Om de stoeptegels zo lang mogelijk mooi te houden dient u dit regelmatig te verwijderen.

Tussen de tegels komt vaak mos en onkruid op, uw tegels blijven langer mooi wanneer u dit weghaalt. Groene aanslag is ook een veel gehoorde klacht van mensen, dit kan een gevolg zijn van een slecht functionerend afwateringssysteem. Het water blijft te lang staan, vaak op vochtige plekken in de schaduw. Om dit probleem te verhelpen moet de oorzaak worden aangepakt.

Gaat u aan de slag met de scooter, fiets of auto op uw stoeptegels? U loopt dan het risico op olievlekken op uw pad of terras. U kunt gebruik maken van afdekzeil of karton om dit te voorkomen. Heeft u een feest in uw tuin, zoals bijvoorbeeld een buurt-barbecue? Ook dan kunt u het best uw stoeptegels beschermen tegen vetvlekken afkomstig van vlees en saus.

stoeptegels onderhouden

Hoe maakt u stoeptegels het beste schoon?

Veel mensen kiezen ervoor om de stoeptegels schoon te spuiten met een hogedrukreiniger. Dit is een snelle en praktische manier, maar het kan op den duur voor meer problemen zorgen. De hogedrukreiniger is namelijk erg agressief, de beschermende toplaag van tegels wordt door de hoge druk aangetast. Hierdoor krijgen algen, vuil en schimmels meer kans om zich op de tegels te hechten.

Stoeptegels kunt u het best schoonmaken met groene zeep en heet tot kokend water. Los de groene zeep op in het hete water en verdeel dit over de stoeptegels met een bezem of borstel. Hierna laat u het simpelweg even rusten voor 10 minuten. Daarna kunt u het zeepwater wegspoelen met de tuinslang. Sommige mensen kiezen voor zout en chloor om de tegels schoon te maken, dit is niet goed voor uw tegels, maar ook niet voor de planten in uw tuin.

Fleur uw tuin op met printtegels

We hopen dat we u genoeg tips gegeven hebben om uw stoeptegels goed te onderhouden. Wij hebben echter nog één tip voor u; printtegels! Heeft u er wel eens over nagedacht om uw tuin op te fleuren met een stoeptegel waar een mooie afbeelding op staat? Een lelijke stoeptegel kunt ook vervangen door een stoeptegel inclusief mooie print.

Bij Pixalpaving bieden wij u veel verschillende opties om op de tegel te zetten. In ons assortiment kunt u een keus maken, maar u kunt ook uw eigen ontwerp toevoegen.

Misschien interessant?

Dit vind je vast ook leuk