Stoeptegels leggen: waar moet u op letten?

Het opnieuw bestraten van uw terras zorgt ervoor dat uw tuin er weer helemaal verzorgd uitziet. Als u werkt volgens een goed plan, dan is het niet heel erg lastig om uw tuin zelf opnieuw te bestraten. Voordat u begint dient u over een paar zaken goed na te denken. Met wat voor materiaal wilt u bijvoorbeeld gaan werken? Kiest u voor een traditionele betonnen stoeptegel, voor een minimalistisch en strak resultaat? Of gaat u voor klinkers, voor een decoratief en uniek geheel? En heeft u er weleens over nagedacht om een aantal stoeptegels in uw tuin te laten bedrukken voor een speels effect?

In dit stappenplan laten we u zien hoe u gemakkelijk uw eigen bestrating kunt aanleggen. Voor het gemak kiezen we hier voor de traditionele betontegel.

Stap 1: Bepalen en uitzetten van de contouren van het terras

Met behulp van paaltjes en een lijn kunt u de contouren van uw terras uitzetten. Met een rubberen hamer slaat u de paaltjes in de grond. Uw werkveld wordt op deze manier gemarkeerd. U dient hierbij ook rekening te houden met eventuele opsluitbanden.

Stap 2: Het uitgraven van de tuin

Met een tuinspade kunt u het gedeelte van uw tuin uitgraven dat u wilt bestraten. Bij de dikte van uw tegel telt u 15 centimeter op. Dit wordt de uitgraafdiepte. Wilt u uw oprit opnieuw bestraten, dan kunt u een uitgraafdiepte aanhouden van 30 tot 40 centimeter. Hier telt u vervolgens de dikte van uw tegels bij op.

Stap 3: Het opvullen van het terras

Heeft u het gat uitgegraven, dan stort u hier een laag ophoogzand in. Dit zorgt ervoor dat er een stevige fundering ontstaat, zodat het onmogelijk is voor uw tuintegels om te verzakken. Het zandbed dient 2 centimeter hoger te liggen dan de maat. Het verdichten en het aftrillen van een zandbed maakt het mogelijk dat het twee centimeter kan zakken.

stoeptegels leggen

Stap 4: Aandrukken van het zand

Vervolgens drukt u de ondergrond stevig aan. U kunt dit doen door gebruik te maken van een trilplaat.

Stap 5: Een touwtje spannen

Wilt u er zeker van zijn dat uw tegels in een rechte lijn gelegd worden? Span dan een touwtje aan één kant van het straatwerk. Dit doet u door een haakse lijn te spannen op de plek waar u wilt beginnen. Zorg ervoor dat de lijn strak gespannen is.

Maak gebruik van hoogte stenen (die dezelfde dikte hebben als de tegel die u wilt leggen) en leg deze hoogte steen tegen de gespannen lijn aan. Vervolgens kunt u dwars op de lijn de volgende hoogte steen leggen. U kunt dit het beste doen met behulp van een lange waterpas. Zo kunt u vanuit de gevel steeds verder hoogte stenen leggen.

Stap 6: Het leggen van de terrastegels

Vervolgens legt u de klinkers of de betontegels op het zand. Maakt u gebruik van betonnen tegels? Dan kunt u deze voorzichtig met een rubberen hamer aankloppen. Werk in rechte rijen vanaf de deur. Dit maakt het mogelijk om over de tegels te lopen die al gelegd zijn, terwijl u de rest aanlegt. U kunt zo door gaan totdat u de gehele bestrating gelegd hebt.

Het laten bedrukken van stoeptegels

Om een speels effect aan te brengen in uw terras, zou u ervoor kunnen kiezen om één of een aantal stoeptegels te laten bedrukken met een print of een afbeelding. Op onze website kunt u uit een groot assortiment afbeeldingen kiezen, maar u kunt ook heel gemakkelijk uw eigen afbeelding uploaden.

Wil u hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken, maar u kunt ons natuurlijk ook gewoon mailen. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Dit vind je vast ook leuk